Nierówność z niewiadomymi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
domin2k4
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 01 kwie 2023, 11:30
Podziękowania: 3 razy

Nierówność z niewiadomymi

Post autor: domin2k4 »

Zbiorem wszystkich liczb rzeczywistych spełniających nierówność \(|x − m| < n\) (z niewiadomą \(x\)) jest przedział \((1,7)\). Stąd wynika, że:
a) \(n−m=1\) b) \(m−n=1\) c) \(n+m=1\) d) \(m−n=7\)
Proszę o rozwiązanie i odpowiedź
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2023, 14:49 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: cała matematyka w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Nierówność z niewiadomymi

Post autor: Jerry »

Medianą przedziału \((1;7)\) jest \(4\), jego promieniem jest \(3\). Zatem \(\begin{cases}m=4\\n=3\end{cases}\). Pozostaje dopasować odpowiedź

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Nierówność z niewiadomymi

Post autor: eresh »

domin2k4 pisze: 01 kwie 2023, 13:27 Zbiorem wszystkich liczb rzeczywistych spełniających nierówność \(|x − m| < n\) (z niewiadomą \(x\)) jest przedział \((1,7)\). Stąd wynika, że:
a) \(n−m=1\) b) \(m−n=1\) c) \(n+m=1\) d) \(m−n=7\)
Proszę o rozwiązanie i odpowiedź
\(|x-m|<n\\
x-m<n\;\;\;\wedge\;\;\;x-m>-n\\
x<m+n\;\;\;\wedge\;\;\;x>m-n\\
x\in (m-n,m+n)\;\;m\in (1,7)\So m-n=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ