błąd w książce? Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lipus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 02 gru 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

błąd w książce? Prawdopodobieństwo

Post autor: Lipus »

https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=65894
chodzi mi o to zadanie które zostało kiedyś rozwiązane na forum.
Co do sposoby rozwiazania i wyniku sie zgadzam z autorem rozwiazania ale w mojej ksiazce
sa odpowiedzi
A) około 13 888 889 zł
B) około 9 835 888 zł
C) około 3,64 zł
czyli zgoła nieco inne niż mi i autorowi wyszło. Czy my sie mylimy czy w ksiazce jest jakis
blad?!
bardzo prosze o pomoc :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: błąd w książce? Prawdopodobieństwo

Post autor: Jerry »

W linkowanym poście
radagast pisze: 18 lip 2014, 14:12 gra jest sprawiedliwa jeśli jej wartość oczekiwana wynosi 0.
W tym przypadku, jeśli przez x oznaczymy wysokość wygranej to wartość oczekiwana wynosi
\(EX=0,000000072 \cdot x-1 \cdot (1-0,000000072)=0,000000072 \cdot x-0,999999928\)
\(EX=0 \iff x= \frac{0,999999928}{0,000000072}\approx 13888888\)
a to odpowiada odpowiedzi A) z dokładnością do złotówki

Pozdrawiam
Lipus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 02 gru 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: błąd w książce? Prawdopodobieństwo

Post autor: Lipus »

no to tak ale b i ci sie nie zgadzają
ODPOWIEDZ