Dany jest trójkąt prostokątny równoramienny o przyprostokątnej długości \( a \). Oblicz długość łamanej składającej się z nieskończonej liczby odcinków prostopadłych do odpowiednich boków trójkąta.
Trójkąt prostokątny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2988
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1306 razy
- Płeć:
Re: Trójkąt prostokątny
Suma odcinków poziomych zawartych w trójkącie to \(a\)
Suma odcinków pionowych zawartych w trójkącie to \(a\)
Suma odcinków skośnych zawartych w trójkącie to \( \frac{3 a\sqrt{2} }{2} \)
Suma odcinków pionowych zawartych w trójkącie to \(a\)
Suma odcinków skośnych zawartych w trójkącie to \( \frac{3 a\sqrt{2} }{2} \)
-
- Fachowiec
- Posty: 2988
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1306 razy
- Płeć:
Re: Trójkąt prostokątny
Odcinki poziome to a/2, a/4, a/8 itd. Analogicznie jest z pionowymi.
Najdłuższy odcinek skośny to przekątna kwadratu o boku a/2, kolejny skośny dostajesz połowiąc go, a kolejny skośny dostajesz połowiąc poprzedniego, itd.
Najdłuższy odcinek skośny to przekątna kwadratu o boku a/2, kolejny skośny dostajesz połowiąc go, a kolejny skośny dostajesz połowiąc poprzedniego, itd.
-
- Fachowiec
- Posty: 2988
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1306 razy
- Płeć:
Re: Trójkąt prostokątny
A konkretnie to co nie wychodzi?
Najniższy odcinek poziomy to a/2, ten nad nim to a/4, kolejny a/8 itd. Taki problem wpisać to w rysunek? W dodatku opisywanie rysunku nie jest konieczne.
Najniższy odcinek poziomy to a/2, ten nad nim to a/4, kolejny a/8 itd. Taki problem wpisać to w rysunek? W dodatku opisywanie rysunku nie jest konieczne.
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Trójkąt prostokątny
Czyli jak bok kwadratu to a/2 to mam z tego pozniej zrobic przekątna kwadratu? I pozniej te skośne wszystkie zsumować?
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Trójkąt prostokątny
Bo skoro bok to a/2 to przekątna \(= a/2 \cdot\sqrt2\), robiąc to analogicznie do a/8 to wyszedł mi inny wynik
Ostatnio zmieniony 23 maja 2022, 11:17 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, "matematyka" w [tex] [/tex]: \sqrt
Powód: Poprawa wiadomości, "matematyka" w [tex] [/tex]: \sqrt
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Trójkąt prostokątny
Przekątne wyszły mi następująco i taka jest ich suma:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Fachowiec
- Posty: 2988
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1306 razy
- Płeć:
Re: Trójkąt prostokątny
Tak, pięć najdłuższych skośnych odcinków daje taką sumę. Jednak :
PS
Osobną kwestią jest czy do do długości łamanej zaliczać najdłuższy odcinek skośny. Moim zdaniem nie, a stąd szukana długość łamanej: \(a(2+ \sqrt{2}) \)
, czyli pomijasz niezaznaczone na rysunku odcinki skośne.
PS
Osobną kwestią jest czy do do długości łamanej zaliczać najdłuższy odcinek skośny. Moim zdaniem nie, a stąd szukana długość łamanej: \(a(2+ \sqrt{2}) \)