Wyznacz wartości parametru
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Wyznacz wartości parametru
Wyznacz te wartości parametru \(p\), dla których równanie \(p^2-p-4\sin x =2\) ma rozwiązanie należące do przedziału \(({\pi\over6} ; {7\pi\over6})\)
Ostatnio zmieniony 15 maja 2022, 17:18 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3550
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: Wyznacz wartości parametru
\(p^2-p-4\sin x =2\iff \sin x=\frac{p^2-p-2}{4}\)
Ponieważ w przedziale \(({\pi\over6} ; {7\pi\over6})\) mamy \(-{1\over2}<\sin x\le1\), to trzeba i wystarczy
\[-{1\over2}<\frac{p^2-p-2}{4}\le1\]
Pozdrawiam
[edited]
Ponieważ w przedziale \(({\pi\over6} ; {7\pi\over6})\) mamy \(-{1\over2}<\sin x\le1\), to trzeba i wystarczy
\[-{1\over2}<\frac{p^2-p-2}{4}\le1\]
Pozdrawiam
[edited]
Odpowiedź
\(p\in\langle-2;0)\cup(1;3\rangle\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Wyznacz wartości parametru
a dlaczego musimy zrobić \(−{1\over2}<\sin x≤1\) taki przedział?
Ostatnio zmieniony 15 maja 2022, 17:39 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]