Podział pączków.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Podział pączków.

Post autor: gr4vity »

Jaka jest szansa, że przy losowym podziale \(10\) pączków między \(4\) osoby (pączki uważamy za nierozróżnialne) każda dostała:
a) przynajmniej jeden
b) przynajmniej dwa

Nakierował by ktoś? Przeszukałem rozwiązania na różnych forach, natomiast odpowiedzi są różne, a chciałbym znać jednoznaczny sposób rozwiązania tego zadania :/
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1945 razy

Re: Podział pączków.

Post autor: Jerry »

UWAGI:
  • Pojęcia szansa i prawdopodobieństwo nie są równoważne!
    Prawdopodobieństwo wyrzucenia jedynki na kości jest równe \({1\over6}\), szansa na to jest równa \(1\colon5\). Będę pisał o prawdopodobieństwie.
  • Przyjmuję, że osoby są rozróżnialne.
  • Przeczytaj, proszę, moje posty z wątków
\(\Omega\) jest zbiorem rozwiązań równania
\(x_1+x_2+x_3+x_4=10\)
w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych. Jest ich tyle, ile rozwiązań równania
\(t_1+t_2+t_3+t_4=14\)
w liczbach całkowitych dodatnich, gdzie \(t_i=x_i+1\), czyli
\[\nad{=}{\Omega}={13\choose3}\]
Zdarzeniu \(A\) sprzyjają rozwiązania równania
\(x_1+x_2+x_3+x_4=10\)
w zbiorze liczb całkowitych dodatnich, czyli
\[\nad{=}{A}={9\choose3}\]
Zdarzeniu \(B\) sprzyjają rozwiązania równania
\(x_1+x_2+x_3+x_4=10\)
w zbiorze liczb całkowitych \(x_i\ge2\), jest ich tyle ile rozwiązań równania
\(z_1+z_2+z_3+z_4=6\)
w liczbach całkowitych dodatnich, gdzie \(z_i=x_i+2\), czyli
\[\nad{=}{B}={5\choose3}\]
Zakładając jednakowe prawdopodobieństwa zdarzeń elementarnych, z definicji Lapace'a...

Pozdrawiam

[edited] w nocy nie mogłem go znaleźć, a wydaje mi się istotny:
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 27#p337827
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Podział pączków.

Post autor: gr4vity »

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Po długim czasie udało mi się załapać o co właściwie chodzi :)

Szczególnie to mi pomogło:
Jerry pisze: 10 mar 2022, 06:00 [*] Przeczytaj, proszę, moje posty z wątków
A w szczególności link, który @kerajs zostawił w pierwszej odpowiedzi do tego tematu.

Trzecia odpowiedź pod tym postem @kerajs pozwoliła mi niemal natychmiast zrozumieć o co tu chodzi :)
Zostawiam dla linka dla potomnych bo jest tam najlepsze wytłumaczenie jakie udało mi się znaleźć :)
[LINK]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1945 razy

Re: Podział pączków.

Post autor: Jerry »

gr4vity pisze: 10 mar 2022, 14:20 Trzecia odpowiedź pod tym postem @kerajs pozwoliła mi niemal natychmiast zrozumieć o co tu chodzi :)
Zostaw Mu, proszę, pod tym postem "kciuka"

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1945 razy

Re: Podział pączków.

Post autor: Jerry »

Nie do końca się zrozumieliśmy... zostawiłem Mu "kciuka" w Twoim imieniu!
Nie zauważyłem, że linkowany post jest nie u nas...

Pozdrawiam
PS. Ale tam też masz konto :idea:
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Podział pączków.

Post autor: gr4vity »

Czy w drugim przykładzie Pańskiego rozwiązania (b)
Nie powinno być \(z_i=x_i-1\)?

PS: Nie mogę cytować przepraszam :/
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1945 razy

Re: Podział pączków.

Post autor: Jerry »

Próbując odpowiedzieć na Twoje pytanie doszedłem do wniosku, że zmienię redakcję rozwiązania. Może będzie czytelniejsza

Dla \(t\ge1\), gwarantującego przyjazne przeliczanie mnogości całkowitoliczbowych rozwiązań równania, mamy
  • \(\Omega\): \(x_i=t_i-1\ge0\)
    \(\quad x_1+x_2+x_3+x_4=10\iff (t_1-1)+(t_2-1)+(t_3-1)+(t_4-1)=10\iff\\ \quad\iff t_1+t_2+t_3+t_4=14 \)
  • \(A\): \(x_i=t_i\ge1\)
    \(\quad x_1+x_2+x_3+x_4=10\iff t_1+t_2+t_3+t_4=10\)
  • \(B\): \(x_i=t_i+1\ge2\)
    \(\quad x_1+x_2+x_3+x_4=10\iff (t_1+1)+(t_2+1)+(t_3+1)+(t_4+1)=10\iff\\ \quad\iff t_1+t_2+t_3+t_4=6\)
Co nie zmienia ostatecznego rozwiązania

Pozdrawiam
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Podział pączków.

Post autor: gr4vity »

O i teraz wszystko się zgadza.
Chodziło mi dokładnie o ten moment:
Jerry pisze: 10 mar 2022, 06:00 Zdarzeniu \(B\) sprzyjają rozwiązania równania
\(x_1+x_2+x_3+x_4=10\)
w zbiorze liczb całkowitych \(x_i\ge2\), jest ich tyle ile rozwiązań równania
\(z_1+z_2+z_3+z_4=6\)
w liczbach całkowitych dodatnich, gdzie \(z_i=x_i+2\), czyli
Podstawiając \(z_i=x_i+2\)
Miałbym: \(x_i=z_i-2\)
A jeżeli pod to równanie: \((x_1+x_2+x_3+x_4=10) \)
To otrzymam: \(z_1+z_2+z_3+z_4=18\) a nie : \((z_1+z_2+z_3+z_4=6) \)
Chyba, że znowu coś źle zrozumiałem :?:
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1945 razy

Re: Podział pączków.

Post autor: Jerry »

gr4vity pisze: 11 mar 2022, 17:49 O i teraz wszystko się zgadza.
I to jest najważniejsze :idea:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ