Równoważność wyników.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Równoważność wyników.

Post autor: gr4vity »

Obliczając pewną całkę wyszedł mi taki wynik:
\( \frac{1}{4}\ln|2x-1+ \sqrt{4x^{2}-4x+5} |+C \)
Natomiast w odpowiedziach znajduje się taki wynik:
\( \frac{1}{4}\ln |x- \frac{1}{2}+ \sqrt{x^{2}-x+ \frac{5}{4} } |+C \)
Czy te odpowiedzi są równoważne? Jeżeli tak to dlaczego? Na jakiej zasadzie ta dwójka została "wyciągnięta".
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Równoważność wyników.

Post autor: grdv10 »

Dwie funkcje pierwotne różnią się co najwyżej o stałą. Mamy\[\ln\left|2x-1+ \sqrt{4x^{2}-4x+5}\right|=\ln\left|2\left(x-\frac{1}{2}+ \sqrt{x^{2}-x+\frac{5}{4}}\right)\right|=\ln 2+\ln\left|x-\frac{1}{2}+\sqrt{x^{2}-x+\frac{5}{4}}\right|.\]Tak więc \(\ln 2\) zaliczasz do stałej całkowania i już. Okazuje się, że oba logarytmy obecne w Twoim poście mają tę samą pochodną.
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Równoważność wyników.

Post autor: gr4vity »

Dziękuję bardzo!
ODPOWIEDZ