równanie

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 742
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 261 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

równanie

Post autor: kate84 »

\((4-3i)z^2-(2+11i)z-(5+i)=0\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: równanie

Post autor: panb »

A Delta nie działa?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3553
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1955 razy

Re: równanie

Post autor: Jerry »

Ponieważ \(\Delta=\cdots=-\color{red}{25}\), to rozwiązaniami będą:
\(z_1={(2+11i)-\color{red}{5}i\over2(4-3i)}=\cdots\vee z_2={(2+11i)+\color{red}{5}i\over2(4-3i)}=\cdots\)

Pozdrawiam
PS. Rachunki do sprawdzenia!

[edited] po poniższym
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: równanie

Post autor: panb »

Mi wyszła \(\Delta=-25\). Tak czy siak - dalej już łatwo.
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 742
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 261 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: równanie

Post autor: kate84 »

a nie -25?
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 742
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 261 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: równanie

Post autor: kate84 »

zatem
\( \sqrt{ \Delta }=5i^2 \)?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3553
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1955 razy

Re: równanie

Post autor: Jerry »

Nie!
\( \sqrt{ \Delta }=\pm 5i \)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ