Wartość bezwzględna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
brother
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 16 paź 2020, 17:45
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Wartość bezwzględna

Post autor: brother »

Dla jakich wartości parametru \(m\) równanie:
\(|x|+|x-1|=m\) , ma nieskończenie wiele rozwiązań?

Proszę o pomoc, kompletnie nie wiem jak to zrobić :(
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Wartość bezwzględna

Post autor: grdv10 »

Żeby takie równanie mogło mieć nieskończenie wiele rozwiązań, lewa strona musi być stała. Dzieje się tak wtedy, gdy \(x\in\langle 0,1\rangle.\) Wtedy lewa strona wynosi \(1\), więc równanie ma postać \(1=m\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Wartość bezwzględna

Post autor: radagast »

A ja mam taką podpowiedź :
Narysuj wykres funkcji \(f(x)=|x|+|x-1|\) i poczytaj to : https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=3&t=91480
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Wartość bezwzględna

Post autor: panb »

brother pisze: 16 paź 2020, 17:50 Dla jakich wartości parametru m równanie:
|x|+|x-1|=m , ma nieskończenie wiele rozwiązań?

Proszę o pomoc, kompletnie nie wiem jak to zrobić :(
Trzeba rozważyć 3 przedziały:
  1. \(x\in (-\infty, 0>\)
  2. \(x \in (0,1>\)
  3. \(x \in (1,+\infty)\)
Jeżeli \(x\in (0,1> \So |x|+ |x-1|=m \iff x-x+1=m \iff 1=m \)
Jeśli m=1, to każda liczba z przedziału <0,1> będzie spełniała równanie , czyli będzie ono miało nieskończenie wiele rozwiązań.
W pozostałych przedziałach dla \(m \in \rr\) będzie albo jedno, albo nie będzie żadnego rozwiązania.


Jeśli potrafisz, to sporządź wykres funkcji \(f(x)=|x| + |x-1|\) . Wtedy widać, że prosta y=m przecina wykres 2 razy (są 2 rozwiązania), nie przecina wcale (nie ma rozwiązań). Tylko w przedziale dla m=1 wykres i prosta mają nieskończenie wiele punktów wspólnych.
brother
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 16 paź 2020, 17:45
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Re: Wartość bezwzględna

Post autor: brother »

Dziękuje za pomoc, już wiem jak zrobić
ODPOWIEDZ