Przeliczalność i równoliczność

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wiktoria5698
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 30 lis 2017, 18:36
Podziękowania: 9 razy

Przeliczalność i równoliczność

Post autor: Wiktoria5698 »

Bardzo proszę o pomoc w zadaniach, z którymi zmagam się już jakiś czas. Możliwe, że w pytaniu kilka odpowiedzi jest prawidłowych.

Oznaczenia:
N - zbiór liczb naturalnych
Z - zbiór liczb całkowitych
Q - zbiór liczb wymiernych
R - zbiór liczb rzeczywistych
\(\gamma ( X )\) - zbiór podzbiorów zbioru X


Zadanie 1

Który ze zbiorów jest przeliczalny?
a) \(R \bez Q\)
b) \(R \cap Q\)
c) \(R \times Z\)
d) \(R \cup N\)

Zadanie 2

Zbiór \(\gamma ( \nn )\) jest równoliczny ze zbiorem:
a) \(N\)
b) \(Z\)
c) \(Q\)
d) \(R\)

Zadanie 3

Który ze zbiorów jest nieprzeliczalny:

a) \({x \in R : x^2 > x}\)
b) \({x \in R : x > 0 \wedge x < 1}\)
c) \({x \in R : x - 2,85 \in N}\)
d) \({x \in R : x = \frac{1}{x} }\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Przeliczalność i równoliczność

Post autor: radagast »

Wiktoria5698 pisze:Bardzo proszę o pomoc w zadaniach, z którymi zmagam się już jakiś czas.
Coś mi się zdaje Wiktoria, że ciemnotę nam wciskasz. Toż to wystarczy zajrzeć do notatek z wykładu (albo do podręcznika).
Wiktoria5698
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 30 lis 2017, 18:36
Podziękowania: 9 razy

Post autor: Wiktoria5698 »

Mam swoje typy odpowiedzi, ale nie wiem, czy są prawidłowe. Przykładowo, w zadaniu pierwszym, jeśli w punkcie a) będą dwa zbiory przeliczalne, to wtedy koncowy zbiór będzie przeliczalny?

Jak interpretować zbiór podzbiorów zbioru X, czy są to liczby naturalne, rzeczywiste...?

Czy wystarczy, że jest jakaś przerwa w zbiorze (nie są uwzględnione wszystkie liczby) i wtedy nie jest on przeliczalny?

Proszę o pomoc :(
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Przeliczalność i równoliczność

Post autor: radagast »

Wiktoria5698 pisze: Zadanie 1

Który ze zbiorów jest przeliczalny?
a) \(R \bez Q\)
b) \(R \cap Q\)
c) \(R \times Z\)
d) \(R \cup N\)
a) \(R \bez Q\) nie jest przeliczalny, bo to jest zbiór liczb niewymiernych.
b) \(R \cap Q\) jest przeliczalny, bo to po prostu jest Q
c) \(R \times Z\) nie jest przeliczalny, bo to jest zbiór par w których pierwszych elementów jest nieprzeliczalnie wiele
d) \(R \cup N\) nie jest przeliczalny, bo zawiera zbiór nieprzeliczalny (R)

Jasne ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Przeliczalność i równoliczność

Post autor: radagast »

Wiktoria5698 pisze:
Zadanie 2

Zbiór \(\gamma ( \nn )\) jest równoliczny ze zbiorem:
a) \(N\)
b) \(Z\)
c) \(Q\)
d) \(R\)
moc zbioru \(\gamma ( \nn )\) to \(2^{|N|}=|R|\) (na pewno było na wykładzie). No to odpowiedź d ( i tylko d, bo pozostałe są przeliczalne , też na pewno było na wykładzie)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Przeliczalność i równoliczność

Post autor: radagast »

Wiktoria5698 pisze:
Zadanie 3

Który ze zbiorów jest nieprzeliczalny:

a) \({x \in R : x^2 > x}\)
b) \({x \in R : x > 0 \wedge x < 1}\)
c) \({x \in R : x - 2,85 \in N}\)
d) \({x \in R : x = \frac{1}{x} }\)
a) \({x \in R : x^2 > x}\) jest nieprzeliczalny, bo zawiera \(R_-\), który jest nieprzeliczalny
b) \({x \in R : x > 0 \wedge x < 1}\) jest nieprzeliczalny, bo to odcinek (0,1)
c) \({x \in R : x - 2,85 \in N}\) jest przeliczalny , bo N jest przeliczalny
d) \({x \in R : x = \frac{1}{x} }\) jest skończony ( ma dwa elementy) , a więc przeliczalny.
Wiktoria5698
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 30 lis 2017, 18:36
Podziękowania: 9 razy

Re: Przeliczalność i równoliczność

Post autor: Wiktoria5698 »

Bardzo dziękuję
Wiktoria5698
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 30 lis 2017, 18:36
Podziękowania: 9 razy

Post autor: Wiktoria5698 »

Dlaczego w zadaniu 3 punkcie d) przyjmujemy, że zbiór ma 2 elementy?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(x= \frac{1}{x} \iff x^2=1 \iff x \in \left\{-1,1 \right\}\)
Wiktoria5698
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 30 lis 2017, 18:36
Podziękowania: 9 razy

Post autor: Wiktoria5698 »

Ślicznie dziękuję :)
ODPOWIEDZ