Prosze o pomoc

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ja paula123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 01 sty 2018, 13:51
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Prosze o pomoc

Post autor: Ja paula123 »

Każdy krawędź graniatoslupa prawidłowego trojkatnego ma długość równa 8.Pole powierzchni całkowitej tego graniastoslupa jest równe ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Podstawami są trójkąty równoboczne, ściany boczne to trzy kwadraty więc .....
Ja paula123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 01 sty 2018, 13:51
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: Ja paula123 »

Takie mam zadanie więc nie wiem
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Tak wygląda ta bryła. Jakie jest jej pole?
gr.jpg
gr.jpg (17.7 KiB) Przejrzano 1445 razy
Ja paula123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 01 sty 2018, 13:51
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Prosze o pomoc

Post autor: Ja paula123 »

W tym problem , że nie ma rysunku tak jak jest napisane takieam zadanie
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Pole jest sumą pól podstaw i pól trzech ścian bocznych,czyli dwóch trójkątów równobocznych i trzech kwadratów.
\(P=2\cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}+3 \cdot a^2= \frac{a^2 \sqrt{3} }{2}+3a^2= \\=\frac{8^2 \sqrt{3} }{2}+3 \cdot 8^2 = 32 \sqrt{3}+3 \cdot 64=192+32 \sqrt{3}=32(6+ \sqrt{3})\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ