1. W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym długość krawędzi bocznej wynosi 3 cm, a kąt między krawędzią boczną i wysokością ostrosłupa ma miarę 60 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
2. Przekątna prostopadłościanu o podstawie kwadratowej ma długość 5 i tworzy z płaszczyzną podstawy kat 30 stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość prostopadłościanu.
ostrosłup, prostopałościan
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17556
- Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
1.
mamy:
\(h= \frac{3 \sqrt{3} }{2}\)
oraz \(\frac{2}{3} \frac{a \sqrt{3} }{2} = \frac{3}{2}\) czyli \(a= \frac{3 \sqrt{3} }{2}\)
objętość policzymy podstawiając do wzoru: \(V= \frac{1}{3} \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} \cdot h\).
W celu policzenia powierzchni bocznej należy wyznaczyć H. Proponuję żebyś spróbowała sama. W razie kłopotów melduj.
z trójkąta AOS (który jest trójkątem 30,60,90)mamy:
\(h= \frac{3 \sqrt{3} }{2}\)
oraz \(\frac{2}{3} \frac{a \sqrt{3} }{2} = \frac{3}{2}\) czyli \(a= \frac{3 \sqrt{3} }{2}\)
objętość policzymy podstawiając do wzoru: \(V= \frac{1}{3} \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} \cdot h\).
W celu policzenia powierzchni bocznej należy wyznaczyć H. Proponuję żebyś spróbowała sama. W razie kłopotów melduj.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10384 razy
- Płeć:
Re: ostrosłup, prostopałościan
D - przekątna graniastosłupaMartynka301 pisze: 2. Przekątna prostopadłościanu o podstawie kwadratowej ma długość 5 i tworzy z płaszczyzną podstawy kat 30 stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość prostopadłościanu.
a - krawędź podstawy
d - przekątna podstawy
H - wysokość graniastosłupa
\(D=5\\
\alpha =30^{\circ}\\\)
\(H=0,5D\) (trójkąt \(30^{\circ}, 60^{\circ}, 90^{\circ}\)
\(H=0,5\cdot 5=2,5\)
z twierdzenia Pitagorasa:
\(d^2+H^2=D^2\\
d^2+2,5^2=5^2\\
d^2+6,25=25\\
d^2=\frac{75}{4}\\
d=\frac{5\sqrt{3}}{2}\)
d to przekątna kwadratu, więc
\(d=a\sqrt{2}\\
\frac{5\sqrt{3}}{2}=a\sqrt{2}\\
a=\frac{5\sqrt{6}}{4}\)
\(P_b=4\cdot a\cdot H\\
P=4\cdot \frac{5\sqrt{6}}{4}\cdot 2,5=\frac{25\sqrt{6}}{2}\\
V=a^2H\\
V=\frac{25\cdot 6}{16}\cdot 2,5=\frac{25\sqrt{6}}{8}\)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę