Wykres funckji uwikłanej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
niekminiacz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 24 lis 2012, 17:57
Podziękowania: 3 razy

Wykres funckji uwikłanej

Post autor: niekminiacz »

W dostatecznie małym otoczeniu punktu (1,0) narysować wykres funkcji uwikłanej y(x) określonej równaniem
\(x^{2}y+cosy-1=0\).
Próbowałem z Taylora, ale zerują mi się pochodne, może ktoś ma jakiś lepszy pomysł.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A nie prościej narysować x(y) i odbić względem prostej x=y ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Będzie to wyglądało tak:
ScreenHunter_309.jpg
ScreenHunter_309.jpg (35.91 KiB) Przejrzano 857 razy
Różowa , to ta co masz narysować :D
niekminiacz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 24 lis 2012, 17:57
Podziękowania: 3 razy

Re: Wykres funckji uwikłanej

Post autor: niekminiacz »

To nie trzeba do tego żadnych obliczeń? Bo nie rozumiem jak powstawał ten wykres. Po prostu zapisałeś x(y) i przeniosłeś wszystko na drugą stronę? \(x(y)=\pm \sqrt{\frac{1-cosy}{y}}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Dokładnie tak właśnie :D
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Aaa no i widać , że "w dostatecznie małym otoczeniu punktu (1,0)" tego wykresu po prostu nie ma :? .
ODPOWIEDZ