Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
melon
- Często tu bywam
- Posty: 248
- Rejestracja: 27 gru 2011, 23:10
- Podziękowania: 204 razy
- Otrzymane podziękowania: 8 razy
- Płeć:
Post
autor: melon »
jak narysować taki obszar:
\(y\le x^2+y^2\le x\)
chodzi mi o to, jak dojść do tego samemu, bo jak dostanę taki przykład na kolokwium, to już nie będzie można odpalić wolframa...
-
jacekratajczak
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 30 gru 2011, 00:24
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Post
autor: jacekratajczak »
rozwazasz dwa przypadki y<=x^2+y^2 i x^2+y^2<=x , z tego wyjda dwa obszary a rozwiazanie to część wspólna tych obszarów
-
radagast
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Post
autor: radagast »
\(y\le x^2+y^2\le x\)
\(\begin{cases} x^2+y^2 \ge y\\x^2+y^2\le x\end{cases}\)
\(\begin{cases} x^2+y^2 -y\ge 0\\x^2-x+y^2\le 0\end{cases}\)
\(\begin{cases} x^2+(y- \frac{1}{2} )^2 \ge \frac{1}{4} \\(x- \frac{1}{2} )^2+y^2\le \frac{1}{4} \end{cases}\)
No i to wychodzi taki księżyc tuż przed pełnią