Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
juti
- Często tu bywam
- Posty: 192
- Rejestracja: 01 wrz 2010, 17:17
- Podziękowania: 54 razy
- Płeć:
-
Kontakt:
Post
autor: juti »
pole powierzchni bocznej stożka jest 2 razy większe niż pole jego podstawy.Oblicz tg kata nachylenia tworzącej do płaszczyzny podstawy.
-
alexx17
- Fachowiec
- Posty: 2084
- Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękowania: 38 razy
- Otrzymane podziękowania: 937 razy
- Płeć:
Post
autor: alexx17 »
\(\pi rl=2\pi r^{2}\\l=2r\\\frac{r}{l} = \frac{1}{2}\\cos\alpha= \frac{r}{l}\\cos\alpha= \frac{1}{2} \ \Rightarrow \ \alpha = 60^\circ\\tg 60^\circ= \sqrt{3}\)
-
Marcajn
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 maja 2010, 21:00
- Podziękowania: 2 razy
Post
autor: Marcajn »
\(Pb=\pi rl\)
\(Pp=\pi r^ {2}\)
\(\alpha\)- kąt nachylenia
Więc z porównania pól: \(2\pi r^ {2}\) = \(\pi rl\) wynika, że:
2r= l
Wysokość stożka obliczamy z pitagorasa:
\(H^{2}\)= \((2r)^{2}\) - \(r^{2}\)
H=\(\sqrt{3}r\)
więc tg\(\alpha\) = \(\frac{H}{r}\) = \(\frac{\sqrt{3}r }{r}\) = \(\sqrt{3}\)
-
juti
- Często tu bywam
- Posty: 192
- Rejestracja: 01 wrz 2010, 17:17
- Podziękowania: 54 razy
- Płeć:
-
Kontakt:
Post
autor: juti »
a skąd to \(2 \pi r^2\)?
-
bunio244
- Stały bywalec
- Posty: 453
- Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
- Podziękowania: 100 razy
- Otrzymane podziękowania: 79 razy
- Płeć:
Post
autor: bunio244 »
to podwojone pole podstawy
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze.
© by bunio244
-
juti
- Często tu bywam
- Posty: 192
- Rejestracja: 01 wrz 2010, 17:17
- Podziękowania: 54 razy
- Płeć:
-
Kontakt:
Post
autor: juti »
a dlaczego podwojone skoro to stożek?
-
juti
- Często tu bywam
- Posty: 192
- Rejestracja: 01 wrz 2010, 17:17
- Podziękowania: 54 razy
- Płeć:
-
Kontakt:
Post
autor: juti »
a wiem,to jest z treści zadani,tak?
-
bunio244
- Stały bywalec
- Posty: 453
- Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
- Podziękowania: 100 razy
- Otrzymane podziękowania: 79 razy
- Płeć:
Post
autor: bunio244 »
"pole powierzchni bocznej stożka jest 2 razy większe niż pole jego podstawy" w treści zadania masz
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze.
© by bunio244
-
juti
- Często tu bywam
- Posty: 192
- Rejestracja: 01 wrz 2010, 17:17
- Podziękowania: 54 razy
- Płeć:
-
Kontakt:
Post
autor: juti »
ok,dzięki wszystkim za pomoc