Dane są zbiory: S={1,2,3,4},D={0,1,2,3,4},J={0,1,2,3,4,5}.Losujemy po jednej liczbie z każdego zbioru i tworzymy liczbę trzycyfrową w ten sposób, że cyfra setek jest ze zbioru S,cyfra dziesiątek - ze zbioru D,a cyfra jednosci - ze zbioru J.Zdarzeniami losowymi są:A-utworzona liczba jest kwadratem liczby naturalnej,B-utworzona liczba jest sześcianem liczby naturalnej.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia C,które jest zbiorem liczb parzystych sumy zdarzeń AuB.
Dane są zbiory: S={1,2,3,4},D={0,1,2,3,4},J={0,1,2,3,4,5}
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 14 kwie 2024, 15:19
- Podziękowania: 5 razy
-
- Expert
- Posty: 3682
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 52 razy
- Otrzymane podziękowania: 1990 razy
Re: Dane są zbiory: S={1,2,3,4},D={0,1,2,3,4},J={0,1,2,3,4,5}
\(|\Omega|=4\cdot5\cdot6=120\\
A=\{100,121,144,225,324,400,441\}\So |A|=7\\
B=\{125,342\}\So |B|=2\\
C=\{100,144,323,400\}\So |C|=4\)
Zakładając jednakowe p-wa zdarzeń elementarnych, z definicji Laplace'a:
\(p(A)={7\over120},\ p(B)={2\over120}={1\over60},\ p(C)={4\over120}={1\over30}\)
Pozdrawiam
A=\{100,121,144,225,324,400,441\}\So |A|=7\\
B=\{125,342\}\So |B|=2\\
C=\{100,144,323,400\}\So |C|=4\)
Zakładając jednakowe p-wa zdarzeń elementarnych, z definicji Laplace'a:
\(p(A)={7\over120},\ p(B)={2\over120}={1\over60},\ p(C)={4\over120}={1\over30}\)
Pozdrawiam
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 sie 2024, 06:26
- Płeć:
Re: Dane są zbiory: S={1,2,3,4},D={0,1,2,3,4},J={0,1,2,3,4,5}
How would the probability of event C change if we modified the original sets to include more perfect squares or perfect cubes? For example, if we expanded set J to include 6, 7, 8, and 9?
-
- Expert
- Posty: 3682
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 52 razy
- Otrzymane podziękowania: 1990 razy
Re: Dane są zbiory: S={1,2,3,4},D={0,1,2,3,4},J={0,1,2,3,4,5}
I don't see a problem with you checking it yourself - it's only 200 numbers to search through...
I greet You
I greet You