Przebieg zmienności funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Plati
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 132
Rejestracja: 17 gru 2009, 19:28
Podziękowania: 45 razy

Przebieg zmienności funkcji

Post autor: Plati »

Oblicz przebieg zmienności funkcji i wyznaczyć jeśli istnieją:
- granice na krańcach dziedziny
- asymptoty
- zbadać pierwszą pochodną: przedziały monotoniczności i ekstrema
- zbadać drugą pochodną: wypukłość, wklęsłość, i punkty przegięcia
- naszkicuj wykres, podaj przedziały monotoniczności oraz tabelę wartości funkcji:

1) \( f(x) = \frac{3x}{x^2 + 2} \)

2) \( f(x) = \frac{x^2 - 5}{x^2 + 2} \)

3) \( f(x) = x \cdot e^{2x} \)
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 391
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 96 razy

Re: Przebieg zmienności funkcji

Post autor: maria19 »

Matura zdana? Przypomnij sobie wiadomości że szkoły średniej.
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=101190
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3610
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 52 razy
Otrzymane podziękowania: 1975 razy

Re: Przebieg zmienności funkcji

Post autor: Jerry »

Najciekawszy wykres - może pomoże

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ