Analiza przebiegu funkcji f(x)= 1/x - 1/x^2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ZaKuuL
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 lut 2024, 12:52
Płeć:

Analiza przebiegu funkcji f(x)= 1/x - 1/x^2

Post autor: ZaKuuL »

Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Analiza przebiegu funkcji f(x)= 1/x - 1/x^2
1) Ustalenie dziedziny funkcji
2) Wyznaczenie puntków przecięcia z osiami OX (miejsca zerowe) i OY oraz określenie znaku funkcji.
3) Określenie parzystości/okresowości funkcji.
4) Obliczenie granic lub wartości funkcji na krańcach dziedziny.
5) Wyznaczenie asymptot pionowej, poziomej, ukośnej.
6) Wyznaczenie pochodnej funkcji oraz na jej podstawie
a) wyznaczenie monotoniczności
b) wyznaczenie ekstremów
7) Wyznaczenie drugiej pochodnej oraz na jej podstawie
a) wyznaczenie wklęsłości i wypukłości
b) wyznaczenie puntków przegięcia
8 ) Tabelka podsumowująca
9) Naszkicowanie wykresu funkcji
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6285
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1566 razy
Płeć:

Re: Analiza przebiegu funkcji f(x)= 1/x - 1/x^2

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3901
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 2073 razy

Re: Analiza przebiegu funkcji f(x)= 1/x - 1/x^2

Post autor: Jerry »

To zbyt pracowite zadanie, jak na pomoc wolontariusza ...

Wzoruj się np. na
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... ci#p346658
Pomóc może wykres:
https://www.desmos.com/calculator/if0xvrmuqf

Pozdrawiam
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę 👍.