Prawdopodobieństwo | Miejsca w ławkach klasy maturalnej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rone3876
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 18 paź 2022, 18:13
Podziękowania: 21 razy

Prawdopodobieństwo | Miejsca w ławkach klasy maturalnej

Post autor: rone3876 »

W pewnej klasie maturalnej uczy się 10 chłopców i 10 dziewcząt, którzy na co dzień siedzą w 10-ciu dwuosobowych ławkach (z ponumerowanymi od 1 do 20 miejscami). Zakładając, że pewnego dnia wszyscy uczniowie tej klasy zajmują miejsca w ławkach zupełnie losowo, jakie jest prawdopodobieństwo, że w każdej ławce usiądzie chłopiec z dziewczyną?

a) \(\frac{10! \cdot 10!}{20!} \)
b) \( \frac{2 \cdot 10!}{20!} \)
c) \( \frac{2 \cdot 10!}{20!} \)
d) \( \frac{2^{10} \cdot 10! \cdot 10!}{20!} \)

Odpowiedź: D

Będę bardzo wdzięczny za wytłumaczenie :D
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo | Miejsca w ławkach klasy maturalnej

Post autor: eresh »

rone3876 pisze: 10 gru 2023, 09:14 W pewnej klasie maturalnej uczy się 10 chłopców i 10 dziewcząt, którzy na co dzień siedzą w 10-ciu dwuosobowych ławkach (z ponumerowanymi od 1 do 20 miejscami). Zakładając, że pewnego dnia wszyscy uczniowie tej klasy zajmują miejsca w ławkach zupełnie losowo, jakie jest prawdopodobieństwo, że w każdej ławce usiądzie chłopiec z dziewczyną?

a) \(\frac{10! \cdot 10!}{20!} \)
b) \( \frac{2 \cdot 10!}{20!} \)
c) \( \frac{2 \cdot 10!}{20!} \)
d) \( \frac{2^{10} \cdot 10! \cdot 10!}{20!} \)

Odpowiedź: D

Będę bardzo wdzięczny za wytłumaczenie :D
\(\overline{\overline{\Omega}}=20!\)

każdy chłopiec wybiera jedną ławkę - mamy \(10!\) sposobów, miejsce w tej ławce (każdy ma do wyboru 2) - więc jest \(2^{10}\) możliwości, każda dziewczyna wybiera ławkę - znowu \(10!\) sposobów
\(\overline{\overline{A}}=10!\cdot 2^{10}\cdot 10!
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
rone3876
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 18 paź 2022, 18:13
Podziękowania: 21 razy

Re: Prawdopodobieństwo | Miejsca w ławkach klasy maturalnej

Post autor: rone3876 »

Teraz wydaje mi się to logiczne... Dzięki wielkie!
ODPOWIEDZ