Poisson

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
A731ox
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 16 paź 2021, 15:26
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Poisson

Post autor: A731ox »

a) Armia pewnego kraju wystrzeliła 2200 rakiet. Szansa trafienia rakiety w obiekt infrastruktury krytycznej wynosi 2,4 promila. Znajdź dokładne prawdopodobieństwo, że co najmniej dwa pociski trafią w obiekty infrastruktury krytycznej.

b) Proszę przybliżyć żądane prawdopodobieństwo za pomocą twierdzenia Poissona.

Bardzo proszę o odpowiedź tylko do podpunktu b.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Poisson

Post autor: Jerry »

Analogiczne zadanie z "szukajki"

Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1654
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Poisson

Post autor: janusz55 »

b)
\( P(k\geq 2) = 1 - P(\{k = 0\}) - P(\{k=1\}) .\)

\( P(\{k\}) = e^{-\lambda}\frac{\lambda^{k}}{k!}. \)

\(\lambda = 2200 \cdot 0,0024 = \ \ ... \)
ODPOWIEDZ