Podstawy ekonomii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
declan212
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 14 sie 2023, 16:48
Podziękowania: 1 raz

Podstawy ekonomii

Post autor: declan212 »

Hej,
pilnie potrzebuje pomocy w poniższej kwestii:
Wiedząc, że funkcja przeciętnych kosztów całkowitych ma postać:

ATC =120/Q +60+15Q+3Q2

a) przedstaw w postaci analitycznej funkcję kosztów: FC, VC, TC, AFC, AVC,

b) ile wyniesie koszt krańcowy przy wzroście produkcji z 10 do 11 sztuk

c) zakładając, że funkcja przychodu całkowitego ma postać:

TR= 3Q3+10Q2+120Q+160

oblicz wielkość przychodów przedsiębiorstwa dla produkcji równej 10 sztuk.

Z góry dzięki za pomoc :)
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 391
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 96 razy

Re: Podstawy ekonomii

Post autor: maria19 »

janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1748
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 445 razy

Re: Podstawy ekonomii

Post autor: janusz55 »

(a)
\( ATC = \frac{120}{Q} +60+15 Q-3Q^2 \)

\( FC = 120, \)

\( VC = 60Q +15Q^2-3Q^2, \)

\( TC = 120 + 60Q +15Q^2 -3Q^3,\)

\( AFC = \frac{120}{Q},\)

\( AVC = 60 + 15Q -9Q^2.\)

(b)
\( MC(Q) = -\frac{120}{Q^2} +15 -6Q \)

\( MC(11) - MC(10) = ...\ \ \)

(c)
\( TR = -3Q^3 +10Q^2 + 120Q + 160,\)

\( MC = MR, \)

\( MC = \frac{\partial TC}{\partial Q} = -9Q^2 +30Q + 60,\)

\( MR = \frac{\partial TR}{\partial Q} = -9Q^2 +20Q + 120,\)

\(-9Q^2 +30Q + 60 = -9Q^2 +20Q + 120,\)

\( Q^{*}= 6.\)
ODPOWIEDZ