Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
Filip25
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
- Podziękowania: 94 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Post
autor: Filip25 »
Oblicz:
a). \( \int xcosx dx\)
b). \( \int \frac{(lnx)^5}{x} dx \)
-
kerajs
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Post
autor: kerajs »
a). \( \int xcosx dx=x\sin x- \int \sin x dx=x\sin x+\cos x+C\)
b). \( \int \frac{(lnx)^5}{x} dx = \frac{1}{6} \ln ^6x+C\)