Jak tu rozwiązanie dać? Kombinacje, permutacje?Z pudła, w którym jest 5 par butów, dziecko wyciąga dwa buty. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że są one z jednej pary?
Statystyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 95 razy
Statystyka
Mam takie zadanie:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 53
- Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
- Podziękowania: 160 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Re: Statystyka
Pomaluj sobie buty na 5 kolorów i dalej tak jak z losowaniem kulek, po co permutacje? Przecież nieważne czy najpierw wylosujesz lewy czy prawy but
-
- Fachowiec
- Posty: 1650
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 428 razy
Re: Statystyka
Załóżmy, że dziecko jednocześnie wyciąga dwa buty z pudła.
Oznaczmy zbór - pięć lewych butów przez: \( L= \{ L_{1}, L_{2}, L_{3}, L_{4}, L_{5}\}.\) oraz zbiór odpowiednich pięć prawych butów przez \( P =\{ P_{1}, P_{2}, P_{3}, P_{4}, P_{5}\}.\)
W ten sposób \( ( L_{k}, P_{k}), \ \ k=1,2,3,4,5 \) oznacza parę butów.
Zdarzenia:
\( A \) - "buty są od jednej pary",
\( \overline{A} \) -"buty nie są od jednej pary"
Układy sprzyjające zdarzeniu \( \overline{A}:\)
\( 0 \) butów ze zbioru \( L \) i \( 2 \) buty ze zbioru \( P.\) Takich układów jest \( {5\choose 0}\cdot {5\choose 2},\)
\( 1 \) but z \( L \) i jeden but z \( P \) z wyłączeniem buta od pary z \(L.\) Takich układów jest \( {5\choose 1}\cdot {4\choose 1} \)
\( 2 \) buty z \( L \) i \( 0 \) butów z \( P.\) Takich układów jest \( {5\choose 2}\cdot {5\choose 0}\)
Wszystkich sprzyjających układów jest:\( |\overline{A}|= {5\choose 0}\cdot {5\choose 2}+ {5\choose 1}\cdot {4\choose 1}+{5\choose 0}\cdot {5\choose 2}\)
Wszystkich możliwych układów jest tyle, ile jest kombinacji bez powtórzeń z \( 10 \) elementów po \( 2,\) to jest \( |\Omega|= {10 \choose 2} \)
Stąd
\( P(\overline{A}) = \frac{{5\choose 0}\cdot {5\choose 2}+ {5\choose 1}\cdot {4\choose 1}+{5\choose 0}\cdot {5\choose 2}}{{10 \choose 2}}. \)
Prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego:
\( P(A) = 1 - P(\overline{A}) = 1 - \frac{{5\choose 0}\cdot {5\choose 2}+ {5\choose 1}\cdot {4\choose 1}+{5\choose 0}\cdot {5\choose 2}}{{10 \choose 2}}. \)
Program R
Można spodziewać, że w ponad \( 11\% \) ogólnej liczby wyników, dziecko otrzyma buty od jednej pary.
Oznaczmy zbór - pięć lewych butów przez: \( L= \{ L_{1}, L_{2}, L_{3}, L_{4}, L_{5}\}.\) oraz zbiór odpowiednich pięć prawych butów przez \( P =\{ P_{1}, P_{2}, P_{3}, P_{4}, P_{5}\}.\)
W ten sposób \( ( L_{k}, P_{k}), \ \ k=1,2,3,4,5 \) oznacza parę butów.
Zdarzenia:
\( A \) - "buty są od jednej pary",
\( \overline{A} \) -"buty nie są od jednej pary"
Układy sprzyjające zdarzeniu \( \overline{A}:\)
\( 0 \) butów ze zbioru \( L \) i \( 2 \) buty ze zbioru \( P.\) Takich układów jest \( {5\choose 0}\cdot {5\choose 2},\)
\( 1 \) but z \( L \) i jeden but z \( P \) z wyłączeniem buta od pary z \(L.\) Takich układów jest \( {5\choose 1}\cdot {4\choose 1} \)
\( 2 \) buty z \( L \) i \( 0 \) butów z \( P.\) Takich układów jest \( {5\choose 2}\cdot {5\choose 0}\)
Wszystkich sprzyjających układów jest:\( |\overline{A}|= {5\choose 0}\cdot {5\choose 2}+ {5\choose 1}\cdot {4\choose 1}+{5\choose 0}\cdot {5\choose 2}\)
Wszystkich możliwych układów jest tyle, ile jest kombinacji bez powtórzeń z \( 10 \) elementów po \( 2,\) to jest \( |\Omega|= {10 \choose 2} \)
Stąd
\( P(\overline{A}) = \frac{{5\choose 0}\cdot {5\choose 2}+ {5\choose 1}\cdot {4\choose 1}+{5\choose 0}\cdot {5\choose 2}}{{10 \choose 2}}. \)
Prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego:
\( P(A) = 1 - P(\overline{A}) = 1 - \frac{{5\choose 0}\cdot {5\choose 2}+ {5\choose 1}\cdot {4\choose 1}+{5\choose 0}\cdot {5\choose 2}}{{10 \choose 2}}. \)
Program R
Kod: Zaznacz cały
P = 1 -(choose(5,2)*choose(5,0)+choose(5,1)*choose(4,1)+choose(5,2)*choose(5,0))/(choose(10,2))
> P
[1] 0.1111111
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Statystyka
\(\overline{\overline{\Omega}}={10\choose 2}=45\\hutsaloviaheslav1998 pisze: ↑03 lip 2023, 16:31 Mam takie zadanie:Jak tu rozwiązanie dać? Kombinacje, permutacje?Z pudła, w którym jest 5 par butów, dziecko wyciąga dwa buty. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że są one z jednej pary?
\overline{\overline{A}}=5\\
P(A)=\frac{5}{45}=\frac{1}{9}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę