Ile jest liczb

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Ile jest liczb

Post autor: EatonFS »

ILE JEST RÓŻNYCH LICZB 9-CYFROWYCH TAKICH ŻE SĄ W NICH DOKŁADNIE TRZY CYFRY 2 I DOKŁADNIE JEDNA CYFRA 6
ORAZ NIE MA ŻADNYCH CYFR 8? (WSZYSTKIE TE WARUNKI MUSZĄ BYĆ SPEŁNIONE JEDNOCZEŚNIE)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Ile jest liczb

Post autor: eresh »

EatonFS pisze: 04 maja 2023, 12:50 ILE JEST RÓŻNYCH LICZB 9-CYFROWYCH TAKICH ŻE SĄ W NICH DOKŁADNIE TRZY CYFRY 2 I DOKŁADNIE JEDNA CYFRA 6
ORAZ NIE MA ŻADNYCH CYFR 8? (WSZYSTKIE TE WARUNKI MUSZĄ BYĆ SPEŁNIONE JEDNOCZEŚNIE)

\({9\choose 3}\cdot {6\choose 1}\cdot 7^5\) - tyle jest wszystkich "liczb", które mogą mieć zero na początku
\({8\choose 3}\cdot {5\choose 1}\cdot 7^4\) - tyle jest "liczb" z zerami na początku
liczb o podanych własnościach jest \({9\choose 3}\cdot {6\choose 1}\cdot 7^5-{8\choose 3}\cdot {5\choose 1}\cdot 7^4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 377
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Ile jest liczb

Post autor: maria19 »

EatonFS pisze: 04 maja 2023, 12:50 ILE JEST RÓŻNYCH LICZB 9-CYFROWYCH TAKICH ŻE SĄ W NICH DOKŁADNIE TRZY CYFRY 2 I DOKŁADNIE JEDNA CYFRA 6
ORAZ NIE MA ŻADNYCH CYFR 8? (WSZYSTKIE TE WARUNKI MUSZĄ BYĆ SPEŁNIONE JEDNOCZEŚNIE)
Musisz tak krzyczeć :?: uszy puchną :evil: i oczy też :)
ODPOWIEDZ