Rzucamy nieskończenie wiele razy czterema identycznymi monetami. Wyznaczyć prawdopodobieństwo
zdarzenia, że cztery orły wypadną tylko w pierwszym rzucie (tzn. potem już nigdy).
Cztery orły tylko w pierwszym rzucie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 239
- Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 62 razy
- Płeć:
Re: Cztery orły tylko w pierwszym rzucie
Zero. Gdyż prawdopodobieńśtwo wypadnięcia nieskończenie wiele razy nie czterech orłów wynosi \(P=\frac{15}{16}\cdot\frac{15}{16}\cdot\frac{15}{16}\cdot\frac{15}{16}\cdot\frac{15}{16}\cdot\frac{15}{16}\cdot\frac{15}{16}\cdot\ldots =0\). Cztery orły w pierwszym rzucie nic nie zmieniają.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 54
- Rejestracja: 11 lis 2021, 21:35
- Podziękowania: 31 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: Cztery orły tylko w pierwszym rzucie
Mogę to zapisać tak?Tulio pisze: ↑25 mar 2023, 16:30 Zero. Gdyż prawdopodobieńśtwo wypadnięcia nieskończenie wiele razy reszek wynosi \(P=\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}\cdot \ldots =0\). Cztery orły na początku nic nie zmienia.
A - 4 orły tylko w pierwszym rzucie
\(P(A)= \Lim_{n\to \infty } \frac{1}{16} \cdot ( \frac{15}{16} )^n=0\)
Ostatnio zmieniony 25 mar 2023, 21:41 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \cdot
Powód: Poprawa kodu: \cdot