prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 95
- Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
prawdopodobieństwo
Oblicz prawdopodobieństwo, że ze zbioru wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych wylosujemy liczbę parzystą jesli wiadomo, że w liczbie tej występują dokładnie dwie trójki
-
- Fachowiec
- Posty: 1647
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 428 razy
Re: prawdopodobieństwo
Doświadczenie losowe polega na losowaniu liczby ze zbioru wszystkich liczb trzycyfrowych:
\( \Omega = \{ 100, 101,\ \ ... \ \ 998, 999\} \)
Oznaczenia:
\( A \) - zdarzenie "wylosowano liczbę parzystą".
\( A = \{ 100, 102, \ \ ... \ \ 996, 998 \} \)
Określenie liczności zbioru \( A \) ( ponadplanowo):
|_ _ 0|
|_ _ 2|
|_ _ 4|
|_ _ 6|
|_ _ 8|
\( B \) - zdarzenie " wylosowana liczba zawiera dokładnie dwie trójki"
Określenie liczności zbioru \( B: \)
|3 3 _|
|3 _ 3|
|_ 3 3|
\( A\cap B = \{ 330, \ \ ... \ \ ,338\} \)
Określenie liczności zbioru \( A\cap B \)
Obliczenie prawdopodobieństwa warunkowego:
\( P(A|B) = \frac{|A \cap B|}{|B|} = \ \ ...\)
\( \Omega = \{ 100, 101,\ \ ... \ \ 998, 999\} \)
Oznaczenia:
\( A \) - zdarzenie "wylosowano liczbę parzystą".
\( A = \{ 100, 102, \ \ ... \ \ 996, 998 \} \)
Określenie liczności zbioru \( A \) ( ponadplanowo):
|_ _ 0|
|_ _ 2|
|_ _ 4|
|_ _ 6|
|_ _ 8|
\( B \) - zdarzenie " wylosowana liczba zawiera dokładnie dwie trójki"
Określenie liczności zbioru \( B: \)
|3 3 _|
|3 _ 3|
|_ 3 3|
\( A\cap B = \{ 330, \ \ ... \ \ ,338\} \)
Określenie liczności zbioru \( A\cap B \)
Obliczenie prawdopodobieństwa warunkowego:
\( P(A|B) = \frac{|A \cap B|}{|B|} = \ \ ...\)