Planimetria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jasminka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 24 paź 2021, 23:01
Podziękowania: 17 razy

Planimetria

Post autor: jasminka »

Przeciwległe kąty czworokąta \(ABCD\) wpisanego w okrąg o promieniu \(R=4\) mają miarę \(90^{\circ}\), jak na rysunku.
Zrzut-ekranu-2023-03-24-134750.jpg
Zrzut-ekranu-2023-03-24-134750.jpg (20.78 KiB) Przejrzano 890 razy
Przekątne tego czworokąta przecinają się w punkcie \(E\) w taki sposób, że \( \frac{|BE|}{|DE|} = \frac{3}{1} \) oraz \(|AE|= \frac{1}{2}|BD| \).
Wyznacz długości boków tego czworokąta.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2023, 18:50 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; wczytałem załącznik
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Planimetria

Post autor: Jerry »

  1. Z danych zadania: \(|DE|=2,\ |EB|=6,\ |AE|=4\)
  2. z tw. o odcinkach siecznych: \(|CE|\cdot4=6\cdot2\iff |CE|=3\)
  3. z \(\Delta DEC\sim \Delta ABE\, (k,k),\quad\Delta DAE\sim \Delta EBC\, (k,k)\) mamy:
    \(|AB|=2\cdot |CD|,\ |BC|={3\over2}\cdot |DA|\)
  4. z tw. Pitagorasa:
    \(|DA|^2+|AB|^2=8^2,\ |DC|^2+|CB|^2=8^2\)
Pozostaje rozwiązać układ z tych czterech równań...

Pozdrawiam
PS.
\(|AB|=2\sqrt{10},\ |BC|=3\sqrt6,\ |CD|=\sqrt{10},\ |DA|=2\sqrt6\)
ODPOWIEDZ