minimum lokalne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

minimum lokalne

Post autor: BarT123oks »

Niech \(f(x)=\frac{px-2f}{x^2+5}\). Wyznacz p,f tak, aby funkcja ta posiadała minimum lokalne równe -2 dla argumentu 1.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: minimum lokalne

Post autor: eresh »

BarT123oks pisze: 11 mar 2023, 18:14 Niech \(f(x)=\frac{px-2f}{x^2+5}\). Wyznacz p,f tak, aby funkcja ta posiadała minimum lokalne równe -2 dla argumentu 1.
\(f(1)=-2\\
\frac{p-2f}{6}=-2\\
p=-12+2f\)


\(f'(x)=\frac{p(x^2+5)-2x(px-2f)}{(x^2+5)^2}\\
f'(1)=0\\
\frac{6p-2p+4f}{36}=0\\
4p+4f=0\\
p+f=0\\
-12+2f+f=0\\
3f=12\\
f=4\\
p=-4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ