Trygonometria oblicz cos

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Trygonometria oblicz cos

Post autor: avleyi »

Kąt \( \alpha \) jest ostry. \(\sin \alpha +\tg \alpha = \frac{32}{15} \) i \(\sin \alpha -\tg \alpha = - \frac{8}{15} \). Oblicz \(\cos \alpha \)
Ostatnio zmieniony 08 mar 2023, 23:31 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \sin, \cos, \tg
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Trygonometria oblicz cos

Post autor: Jerry »

\(+\underline{\begin{cases}\sin \alpha +\tg \alpha = \frac{32}{15}\\ \sin \alpha -\tg \alpha = - \frac{8}{15}\end{cases}}\\
2\sin\alpha={24\over15}\\ \sin\alpha={4\over5}\)
oraz
\(-\underline{\begin{cases}\sin \alpha +\tg \alpha = \frac{32}{15}\\ \sin \alpha -\tg \alpha = - \frac{8}{15}\end{cases}}\\
2\tg\alpha={40\over15}\\ \tg\alpha={4\over3}\)
czyli
\(\frac{{4\over5}}{\cos\alpha}={4\over3}\iff\cos\alpha={3\over5}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ