Oblicz 2sinxcosx
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3544
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1949 razy
Re: Oblicz 2sinxcosx
\(\sin \alpha +\cos \alpha = \frac{7}{5}\So \sin^2\alpha+2\sin\alpha\cos\alpha+\cos^2\alpha={49\over25}\\
2\sin\alpha\cos\alpha={49\over25}-(\sin^2\alpha+\cos^2\alpha)={49\over25}-1={24\over25}\)
Pozdrawiam
2\sin\alpha\cos\alpha={49\over25}-(\sin^2\alpha+\cos^2\alpha)={49\over25}-1={24\over25}\)
Pozdrawiam