podstawy testowania hipotez
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
podstawy testowania hipotez
Miałem bardzo podstawowe, może głupie pytanie. Powiedzmy, że mamy hipotezę zerową i próbujemy ją przetestować. Teraz normalnie, jeśli nasza wartość p jest mniejsza niż nasza wartość alfa, odrzucamy nasze zero. Jednak czy wartość p nie jest prawdą, że prawdopodobieństwo otrzymania wartości co najmniej tak ekstremalnej, jak ta, którą otrzymaliśmy, przyjmując wartość zero, jest prawdziwe? Czy to nie oznacza, że zawsze istnieje szansa, że otrzymamy taką wartość, jaką otrzymaliśmy, jeśli wartość null jest prawdziwa? Dlaczego zatem odrzucamy h0?
-
- Fachowiec
- Posty: 1647
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 428 razy
Re: podstawy testowania hipotez
Jedną z metod przedstawienia wyników testowania hipotezy jest podanie rozmiaru \( \alpha \) (poziomu istotności) użytego testu i decyzji dotyczącej przyjęcia lub odrzucenia hipotezy \( H_{0}\) za pomocą obszaru krytycznego.
Drugim sposobem przedstawienia wyników testowania hipotezy zależnym od danych, jest podanie tak zwanej \( p \) -wartości, to jest najmniejszej wartości \( \alpha \) dla której hipotezę \( H_{0} \) odrzucamy.
Chociaż \( p \) wartość jest definiowana w terminach poziomu istotności \( \alpha, \) to nie jest ona poziomem istotności.
Drugim sposobem przedstawienia wyników testowania hipotezy zależnym od danych, jest podanie tak zwanej \( p \) -wartości, to jest najmniejszej wartości \( \alpha \) dla której hipotezę \( H_{0} \) odrzucamy.
Chociaż \( p \) wartość jest definiowana w terminach poziomu istotności \( \alpha, \) to nie jest ona poziomem istotności.