Rozwiązać równanie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3549
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1952 razy
Re: Rozwiązać równanie.
Niech \(2^x=t>0\). Wtedy równanie przyjmie postać:
\(t^3+t^2+t-12=0\)
Wielomian lewej strony jest rosnący, czyli różnowartościowy, posiada jeden pierwiastek rzeczywisty, ale niewymierny... Pozostaje posłużyć się wzorami Cardano
Pozdrawiam
PS. W oryginale nie było \(8^x+4^x+2^x=14\)
\(t^3+t^2+t-12=0\)
Wielomian lewej strony jest rosnący, czyli różnowartościowy, posiada jeden pierwiastek rzeczywisty, ale niewymierny... Pozostaje posłużyć się wzorami Cardano
Pozdrawiam
PS. W oryginale nie było \(8^x+4^x+2^x=14\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Rozwiązać równanie.
Niech \(2^x=t>0\). dostajemy \(t^3+t^2+t-12=0\), ale to równanie nie ma rozwiązań wymiernych. Funkcja \(f(x)=8^x+4^x+2^x-12\) jest rosnąca i ciągła, \(f(0)<0\), \(f(1)>0\), więc nasze równanie ma w dokładnie jedno rozwiązanie, które leży w przedziale \((0,1)\).
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 21 lut 2023, 15:39
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Re: Rozwiązać równanie.
Mnie wyszło co innego w tym przypadku dla \(14\) :
\[(2^3)^x+(2^2)^x+(2)^x=14\]
\[(2^x)^3+(2^x)^2+(2^x)-14=0\]
Niech \(t=2^x\) więc:
\[t^3+t^2+t-14=0\]
Pierwiastkiem jest \(2\) czyli po rozłożeniu:
\[(t-2)(t^2+3t+7)=0\]
\[t^2+3t+7=0\]
\[t= \frac{-3 \pm \sqrt{-19} }{2} = \frac{-3 \pm i \sqrt{19} }{2} \]
Oczywiście mamy rozwiązanie całkowite czyli \(x=1\) ale mamy też to \(\log_2(2^x)=\log_2( \frac{-3 \pm i \sqrt{19} }{2} )\) więc \(x=\log_2(\frac{-3 \pm i\sqrt{19} }{2})\).
\[(2^3)^x+(2^2)^x+(2)^x=14\]
\[(2^x)^3+(2^x)^2+(2^x)-14=0\]
Niech \(t=2^x\) więc:
\[t^3+t^2+t-14=0\]
Pierwiastkiem jest \(2\) czyli po rozłożeniu:
\[(t-2)(t^2+3t+7)=0\]
\[t^2+3t+7=0\]
\[t= \frac{-3 \pm \sqrt{-19} }{2} = \frac{-3 \pm i \sqrt{19} }{2} \]
Oczywiście mamy rozwiązanie całkowite czyli \(x=1\) ale mamy też to \(\log_2(2^x)=\log_2( \frac{-3 \pm i \sqrt{19} }{2} )\) więc \(x=\log_2(\frac{-3 \pm i\sqrt{19} }{2})\).
Ostatnio zmieniony 21 lut 2023, 20:46 przez Doni67, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Rozwiązać równanie.
A umiesz logarytmować liczby zespolone? To już trudniejszy temat, gdyż tam logarytm nie jest jednoznaczny. Proponuję jednak ograniczyć się do rozwiązań rzeczywistych. Jedynym jest jedynka.
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Rozwiązać równanie.
Przeczytaj sobie:
https://www.wikiwand.com/pl/Logarytm#Lo ... zespolonej
Matematyka na Wikipedii jest dobrze opracowana.
https://www.wikiwand.com/pl/Logarytm#Lo ... zespolonej
Matematyka na Wikipedii jest dobrze opracowana.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 21 lut 2023, 15:39
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Re: Rozwiązać równanie.
Czyli wychodzi mi że są to trzy rozwiązania, które przedstawiają się następująco:
\(1. \ x= \frac{i(2\pi n-i\log(2))}{log(2)} \)
\(2. \ x= \frac{i(2\pi n-i\log( \frac{1}{2} (-3 \pm i \sqrt{19} )}{\log(2)} \)
Odpisz czy jest to dobrze. Jeśli wiesz jak to zrobić bo nieodpisałeś, że wiesz.
Pozdrawiam
\(1. \ x= \frac{i(2\pi n-i\log(2))}{log(2)} \)
\(2. \ x= \frac{i(2\pi n-i\log( \frac{1}{2} (-3 \pm i \sqrt{19} )}{\log(2)} \)
Odpisz czy jest to dobrze. Jeśli wiesz jak to zrobić bo nieodpisałeś, że wiesz.
Pozdrawiam
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Rozwiązać równanie.
W punkcie 1 wydziwiasz, tam jest rozwiązanie rzeczywiste \(x=1\) i logarytm jest jednoznaczny. W punkcie 2 do niczego. Przeczytaj jeszcze raz definicję logarytmu zespolonego.
Ta uwaga jest nie na miejscu.Jeśli wiesz jak to zrobić bo nieodpisałeś, że wiesz.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 21 lut 2023, 15:39
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Re: Rozwiązać równanie.
Dobrze, jeśli wiesz lepiej to napisz prawidłową odpowiedź i nie uważaj się za matematyka z medalem Fieldsa. Wynika stąd, że widocznie nie wiesz sam jak to zrobić. Spójrz tutaj i powiedz skąd to wynika. Nie lubisz raczej kwestionowania i zwykłych pytań. Matematyka na tym polega
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 lut 2023, 11:31 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: ortografia
Powód: Poprawa wiadomości: ortografia
- Jerry
- Expert
- Posty: 3549
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1952 razy
Re: Rozwiązać równanie.
Przekraczasz zasady netykiety obowiązujące na naszym forum!
Ostrzegam!
PS. Wątek zmierza w nieodpowiednią stronę - zamykam!