dowód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

dowód

Post autor: xenoneq_o0 »

Udowodnij, że pole trójkąta ograniczonego asymptotami hiperboli \(xy=k^{2}\) , gdzie \( (k\neq 0)\) oraz styczną w punkcie \(P(x_0,y_0)\) do tej hiperboli, nie zależy od wyboru punktu \(P\)

Zacząłem od tego, że pewnie trzeba wyznaczyć równanie stycznej do hiperboli więc
\( f'(x_0)=\frac{-k^{2}}{x_0^{2}}\), ale \(y=f'(x_0)x+b\) więc musimy wyznaczyć jeszcze \(b\) podstawiając współrzędne jednego z punktów należącego do hiperboli do podanego u góry równania

stąd \(\frac{k^{2}}{x_o}=\frac{-k^{2}}{x_0^{2}} x_0+b\), czyli \(b=\frac{2k^{2}}{x_0}\), zatem styczna \( y=\frac{-k^{2}}{x_0^{2}}x+\frac{2k^{2}}{x_0}\)

Na tym się zatrzymałem
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: grdv10 »

Przecież asymptotami hiperboli są osie układu. Znajdź punkty przecięcia tej prostej z osiami układu i policz pole odpowiedniego trójkąta. Mi wyszło \(4k^2\).
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: xenoneq_o0 »

szw1710 pisze: 12 lut 2023, 20:18 Przecież asymptotami hiperboli są osie układu. Znajdź punkty przecięcia tej prostej z osiami układu i policz pole odpowiedniego trójkąta. Mi wyszło \(4k^2\).
Faktycznie masz rację, ale wynik mi wyszedł \(2k^{2}\)
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 234
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: Tulio »

Poprawnie (\(2k^2\))
ODPOWIEDZ