Witam serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem forum i przywiodła mnie tutaj nadzieja na uzyskanie pomocy w rozwiązaniu pewnej łamigłówki.
Jestem w trakcie konwertowania wzorów z tzw. normy kominowej EN 13384 do arkusza kalkulacyjnego. Jeden ze wzorów (nr 35 w dokumencie) służy do obliczenia \(\Psi\) (Psi), czyli współczynnika oporu przepływu spowodowanego tarciem przewodu spalinowego.
Wzór wygląda następująco:
\(\frac{1}{\sqrt{\Psi}}={-2} \cdot \lg (\frac{2,51}{Re \cdot \sqrt{\Psi}}+\frac{r}{3,71 \cdot D_h})\)
Przyznaję że nie mam pojęcia w jaki sposób należy przekształcić ten wzór, aby niewiadoma \(\Psi\) znalazła się tylko po jednej stronie równania.
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Obliczenie "Psi" w normie En 13384
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Obliczenie "Psi" w normie En 13384
To równanie określa tzw. funkcję uwikłaną. Trudno stąd otrzymać bezpośredni wzór na \(\Psi\).
Jest to równanie typu \(y=\lg(y+x)\), gdzie znasz \(x\). Liczymy \(10^y=y+x\), więc \(10^y-y=x\), gdzie prawa strona to znana liczba (Twoje pozostałe dane). Więc teraz w przybliżony sposób rozwiązujesz to równanie względem \(y\), np. metodą Newtona-Raphsona.
Podeślij tę normę. Chcę wiedzieć co tam robi \(Re\). Czy \(R\) to jakaś stała, a \(e\) to liczba Eulera? Zapewne tak. Bo nie część rzeczywista liczby zespolonej.
Wrzuć tu konkretne dane z pomiarów, dla których chcesz policzyć \(\Psi\), to Ci pokażę jak to się robi. Chcę mieć realne dane po to, żebys sobie ocenił czy to co policzę, zgadza się z praktyką zawodową.
Jest to równanie typu \(y=\lg(y+x)\), gdzie znasz \(x\). Liczymy \(10^y=y+x\), więc \(10^y-y=x\), gdzie prawa strona to znana liczba (Twoje pozostałe dane). Więc teraz w przybliżony sposób rozwiązujesz to równanie względem \(y\), np. metodą Newtona-Raphsona.
Podeślij tę normę. Chcę wiedzieć co tam robi \(Re\). Czy \(R\) to jakaś stała, a \(e\) to liczba Eulera? Zapewne tak. Bo nie część rzeczywista liczby zespolonej.
Wrzuć tu konkretne dane z pomiarów, dla których chcesz policzyć \(\Psi\), to Ci pokażę jak to się robi. Chcę mieć realne dane po to, żebys sobie ocenił czy to co policzę, zgadza się z praktyką zawodową.