Pole obszaru - 1 zadanie

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mirapa1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 04 lis 2022, 06:15
Podziękowania: 32 razy
Płeć:

Pole obszaru - 1 zadanie

Post autor: mirapa1 »

Witam
Zapomniałem o jeszcze jednym zadaniu.

Oblicz pole wspólnego obszaru ograniczonego parabolami \[y=x^2\], \[y=\frac{1}{2}x^2\] i prostą \[y=3x\]

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Pole obszaru - 1 zadanie

Post autor: Jerry »

Rysunek i
\(S=\int\limits_0^3(x^2-0,5x^2)dx+\int\limits_3^6(3x-0,5x^2)dx=\ldots\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ