Obliczyć granice

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Obliczyć granice

Post autor: lolipop692 »

a) \(\Lim_{x\to \frac{ \pi ^-}{2} } \frac{2}{1+2^{ \tg x} }\)
b) \(\Lim_{x\to \frac{ \pi ^+}{2} } \frac{2}{1+2^ {\tg x} } \)
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 62 razy
Płeć:

Re: Obliczyć granice

Post autor: Tulio »

a) \(\tg {x} \to \infty\) dla \(x \to \frac{\pi}{2}^{-}\), czyli?
b) \(\tg {x} \to -\infty\) dla \(x \to \frac{\pi}{2}^{+}\), czyli?
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: Obliczyć granice

Post autor: lolipop692 »

Niestety nie wiem
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Obliczyć granice

Post autor: eresh »

lolipop692 pisze: 06 lut 2023, 13:41 a) \(\Lim_{x\to \frac{ \pi ^-}{2} } \frac{2}{1+2^{ \tg x} }\)
b) \(\Lim_{x\to \frac{ \pi ^+}{2} } \frac{2}{1+2^ {\tg x} } \)
\(\Lim_{x\to \frac{\pi^-}{2}}\frac{2}{1+2^{\tg x}}=[\frac{2}{1+2^{+\infty}}]=0\\
\Lim_{x\to \frac{\pi^+}{2}}\frac{2}{1+2^{\tg x}}=[\frac{2}{1+2^{-\infty}}]=2\\\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ