Wyznacz boki trójkąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 594 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wyznacz boki trójkąta

Post autor: anilewe_MM »

trojkat.jpg
Środkowa CS trójkąta ABC ma długość m i tworzy z bokami AC i BC kąty \(\alpha\) i \(\beta\). Wyznacz długości boków AC i BC.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Wyznacz boki trójkąta

Post autor: radagast »

Zapisz pole trójkąta ABC jako sumę pól trójkątów ASC i BSC, a następnie skorzystaj ze wzoru na pole trójkąta: "bok* bok * sinus kąta między nimi"
Powodzenia :)
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 594 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Wyznacz boki trójkąta

Post autor: anilewe_MM »

Ale będę miała dwie niewiadome
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wyznacz boki trójkąta

Post autor: eresh »

anilewe_MM pisze: 05 lut 2023, 11:45 trojkat.jpg
Środkowa CS trójkąta ABC ma długość m i tworzy z bokami AC i BC kąty \(\alpha\) i \(\beta\). Wyznacz długości boków AC i BC.
trójkąty ASC i BSC mają równe pola
\(|AC|=x\\
|BC|=y\\
P_{ABC}=2P_{ASC}\\
\frac{1}{2}xy\sin(\alpha+\beta)=xm\sin\alpha\\
y=\frac{2m\sin\alpha}{\sin\alpha+\beta}\)


\(P_{ABC}=2P_{CSB}\\
\frac{1}{2}xy\sin(\alpha+\beta)=ym\sin\beta\\
x=\frac{2m\sin\beta}{\sin(\alpha+\beta)}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ