Równanie płaszczyzny

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Równanie płaszczyzny

Post autor: enta »

Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty \(A(2,1,-4),\ B(-1,1,-3)\) i prostopadłej do płaszczyzny \(x-3y+z-24=0\)
Ostatnio zmieniony 04 lut 2023, 09:12 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
małepiwko
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
Podziękowania: 160 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Równanie płaszczyzny

Post autor: małepiwko »

radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Równanie płaszczyzny

Post autor: radagast »

enta pisze: 03 lut 2023, 15:47 Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty A(2,1,-4) B(-1,1,-3) i prostopadłej do plaszczyzny x-3y+z-24=0
\( \vec{AB}=[-3,0,1] \)
\( \vec{v} \)- wektor prostopadły do podanej płaszczyzny
\( \vec{v}=[1,-3,1] \)
\(\vec{v} \times \vec{AB}=[3,4,9]-\)wektor prostopadły do szukanej płaszczyzny
\(3x+4y+9z+D=0\)
płaszczyzna przechodzi przez A zatem
\(3*2+4*1+9*(-4)+D=0\)
Stąd D=26
Odp: \(3x+4y+9z+26=0\)
ODPOWIEDZ