Prostopadłościan o ekstremalnej objętości w stożku

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Prostopadłościan o ekstremalnej objętości w stożku

Post autor: Sway22 »

W stożek kołowy o promieniu podstawy \(R\) i wysokości \(h\) wpisz prostopadłościan o ekstremalnej objętości. Wyznacz jego krawędzie.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Prostopadłościan o ekstremalnej objętości w stożku

Post autor: Jerry »

  1. Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku:
    001.jpg
  2. \(\Delta CLC_1\sim\Delta QLS\ (kk):\quad H={h\over R}\cdot x\)
  3. \(|AC|=d=2R-2x\)
  4. \(V(\alpha,x)={1\over2}\cdot d^2\sin\alpha\cdot(2R-2x)={h\over2R}\cdot\sin\alpha\cdot(4x^3-8Rx^2-4R^2x)\)
Rozpatrzmy funkcje:
  • \(f(\alpha)=\sin\alpha\wedge \alpha\in(0;\pi)\\
    f(\alpha)\le1\wedge f(\alpha)=1\iff\alpha={\pi\over2}\So a=b={d\sqrt2\over2}\)
  • \(y=g(x)=4x^3-8Rx^2-4R^2x\wedge D=(0;R)\\
    y'=g'(x)=12x^2-16Rx+4R^2\wedge D'=D\)
    WKIE: \(y'=0\iff x={R\over3}\)
    WDIE: Pochodna zmienia znak z dodatniego na ujemny w \(x={R\over3}\So\begin{cases}x={R\over3}\\y_\max=g({R\over3})=\ldots\end{cases}\)
Odp. Największą objętość, równą \({8\over27}R^2h\), ma prostopadłościan o krawędziach podstawy długości \(a=b={2\sqrt2\over3}R\) i wysokości \(H={1\over3}h\)

Pozdrawiam
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 377
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Prostopadłościan o ekstremalnej objętości w stożku

Post autor: maria19 »

Jednak upieralabym się przy mojej odpowiedzi, która już nie pierwszy raz zniknęła w cudowny sposób. Podstawą musi być kwadrat o boku \(a=\frac{2R}{3}\), wysokość się zgadza.
P.S. Zadanie z podręcznika dla 3kl. LO.
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 377
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Prostopadłościan o ekstremalnej objętości w stożku

Post autor: maria19 »

Jednak masz dobrze, zle to przeanalizowalam ze względu na ten niechlujny rysunek😉
Spoiler
\(V_{max}=\frac{8}{27}R^2h\)
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: Prostopadłościan o ekstremalnej objętości w stożku

Post autor: Sway22 »

Jerry pisze: 02 lut 2023, 23:59
  1. \(\Delta CLC_1\sim\Delta QLS\ (kk):\quad H={h\over R}\cdot x\)
  2. \(|AC|=d=2R-2x\)
  3. \(V(\alpha,x)={1\over2}\cdot d^2\sin\alpha\cdot(2R-2x)={h\over2R}\cdot\sin\alpha\cdot(4x^3-8Rx^2-4R^2x)\)
Czym jest \( V(\alpha,x) \) ?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Prostopadłościan o ekstremalnej objętości w stożku

Post autor: Jerry »

Sway22 pisze: 03 lut 2023, 13:11 Czym jest \( V(\alpha,x) \) ?
Objętością prostopadłościanu uzależnioną od \(\alpha,\ x\) określonych w moim poście, które są od siebie niezależne. Stąd dwie rozpatrywane funkcji funkcje, których iloczyn optymalizowałem...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ