Przedstaw liczbę a > 0 w postaci...

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Przedstaw liczbę a > 0 w postaci...

Post autor: Sway22 »

Przedstaw liczbę a > 0 w postaci iloczynu trzech dodatnich czynników, tak aby ich suma była najmniejsza.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Przedstaw liczbę a > 0 w postaci...

Post autor: grdv10 »

Niech \(a=xyz\), gdzie \(x,y,z>0\). Z nierówności pomiędzy średnią arytmetyczną a geometryczną wnosimy, że \[3\sqrt[3]{a}=3\sqrt[3]{xyz}\leqslant x+y+z,\] a równość zachodzi wtedy i tylko wtedy, gdy \(x=y=z\). Zatem minimalną sumę uzyskamy dla \(x=y=z\) takich, że \(3\sqrt[3]{x^3}=3\sqrt[3]{a}\), skąd \(x=y=z=\sqrt[3]{a}.\)
ODPOWIEDZ