Wyznacz granicę ciągu:
\( \frac{(n!)^n}{(n^2)!} \)
granica
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 234
- Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 61 razy
- Płeć:
Re: granica
wynik
Z podanego kryterium wnioskujemy, że szereg jest zbieżny, a więc granica ciągu musi być \(0\).
Z podanego kryterium wnioskujemy, że szereg jest zbieżny, a więc granica ciągu musi być \(0\).
Ostatnio zmieniony 02 lut 2023, 22:56 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; usunąłem zbędny komentarz
Powód: Poprawa wiadomości; usunąłem zbędny komentarz
- Jerry
- Expert
- Posty: 3544
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1949 razy
Re: granica
Mam więcej czasu, więc:
Z wzoru Stirlinga:
\(\Limn\dfrac{(n!)^n}{(n^2)!}=\Limn\dfrac{\left(({n\over e})^n\sqrt{2\pi n}\right)^n}{\left({n^2\over e}\right)^{n^2}\sqrt{2\pi n^2}}=\Limn\sqrt{\dfrac{2^{n-1}\pi^{n-1}}{n^{2n^2-n+2}}}\)
Rozpatrzmy
\(\Limn\left|\dfrac{a_{n+1}}{a_n}\right|=\Limn\left|\dfrac{2^{n}\pi^{n}}{(n+1)^{2(n+1)^2-(n+1)+2}}\cdot\dfrac{n^{2n^2-n+2}}{2^{n-1}\pi^{n-1}}\right|=\ldots\)
Jeśli doliczysz (mnie zabrakło samozaparcia) tę granicę i będzie mniejsza niż 1, to \(\Limn a_n=0\) i moja hipoteza (odpowiedzi z książki nie znałem!) będzie prawdziwa...
Pozdrawiam
PS. A moje rachunki sprawdź!
Z wzoru Stirlinga:
\(\Limn\dfrac{(n!)^n}{(n^2)!}=\Limn\dfrac{\left(({n\over e})^n\sqrt{2\pi n}\right)^n}{\left({n^2\over e}\right)^{n^2}\sqrt{2\pi n^2}}=\Limn\sqrt{\dfrac{2^{n-1}\pi^{n-1}}{n^{2n^2-n+2}}}\)
Niech \(a_n=\dfrac{2^{n-1}\pi^{n-1}}{n^{2n^2-n+2}}\)
Rozpatrzmy
\(\Limn\left|\dfrac{a_{n+1}}{a_n}\right|=\Limn\left|\dfrac{2^{n}\pi^{n}}{(n+1)^{2(n+1)^2-(n+1)+2}}\cdot\dfrac{n^{2n^2-n+2}}{2^{n-1}\pi^{n-1}}\right|=\ldots\)
Jeśli doliczysz (mnie zabrakło samozaparcia) tę granicę i będzie mniejsza niż 1, to \(\Limn a_n=0\) i moja hipoteza (odpowiedzi z książki nie znałem!) będzie prawdziwa...
Pozdrawiam
PS. A moje rachunki sprawdź!