Granica ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
julala
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 29 sty 2023, 23:36
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Granica ciągu

Post autor: julala »

Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu tej granicy ciągu, która dąży do nieskończoności, z góry dziękuję!! :)

\(\Limn\frac{n+\cos(n^3)}{8n+7}\)
Ostatnio zmieniony 30 sty 2023, 01:16 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex].
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Granica ciągu

Post autor: Jerry »

julala pisze: 29 sty 2023, 23:43 Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu tej granicy ciągu, która dąży do nieskończoności, ...
:shock:
\[\Limn\frac{n+\cos n^3}{8n+7}={1\over8}+0={1\over8}\]
bo
  • \(\Limn\frac{n}{8n+7}=\Limn{n\over n}\cdot{1\over8+{7\over n}}=1\cdot{1\over8+0}={1\over8}\)
  • \(\Limn\frac{\cos n^3}{8n+7}=\left[{\text{ograniczona}\over+\infty}\right]=0\)
Pozdrawiam
PS. Granice się liczy a nie rozwiązuje
ODPOWIEDZ