Zadanie z prawdopodobieństwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 95
- Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Zadanie z prawdopodobieństwa
Jakie jest prawdopodobieństwo, że ze zbioru wszystkich liczb naturalnych 5-cyfrowych o różnych cyfrach wylosujemy liczbę w zapisie której wystąpi dokładnie jedna szóstka jeśli wiadomo, że wylosowana liczba jest parzysta i nie zawiera siódemki?
- Jerry
- Expert
- Posty: 3549
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1952 razy
Re: Zadanie z prawdopodobieństwa
\(|\Omega|=9\cdot9\cdot8\cdot7\cdot6\\
|B|=1\cdot8\cdot7\cdot6\cdot5+4\cdot7\cdot7\cdot6\cdot5\)
bo zero jest w rzędzie jedności albo nie
\(|A\cap B|=1\cdot4\cdot7\cdot6\cdot5+1\cdot7\cdot7\cdot6\cdot5+{3\choose1}\cdot(1\cdot7\cdot6\cdot5+3\cdot6\cdot6\cdot5)\)
bo ustalam miejsce dla szóstki, gwarantuję parzystość (zero w rzędzie jedności albo nie).
I dalej z definicji...
Pozdrawiam
|B|=1\cdot8\cdot7\cdot6\cdot5+4\cdot7\cdot7\cdot6\cdot5\)
bo zero jest w rzędzie jedności albo nie
\(|A\cap B|=1\cdot4\cdot7\cdot6\cdot5+1\cdot7\cdot7\cdot6\cdot5+{3\choose1}\cdot(1\cdot7\cdot6\cdot5+3\cdot6\cdot6\cdot5)\)
bo ustalam miejsce dla szóstki, gwarantuję parzystość (zero w rzędzie jedności albo nie).
I dalej z definicji...
Pozdrawiam