Zadanie z wielomianem.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
nijak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 31 razy
Płeć:

Zadanie z wielomianem.

Post autor: nijak »

Stopień wielomianu \(P(x)\) o współczynnikach rzeczywistych jest nieparzysty. Ponadto dla każdego x
\(P(x^2-1)=(P(x))^2-1\)
Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej \(x\) zachodzi równość \(P(x)=x\)
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając 👍.

\(e^{i\pi}+1=0\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Zadanie z wielomianem.

Post autor: Jerry »

Nie rozwiązałem do końca, ale...
  1. Ponieważ
    \(\begin{cases}p(x^2-1)=(p(x))^2-1\\p((-x)^2-1)=(p(-x))^2-1\end{cases}\So (p(x))^2=(p(-x))^2\)
    to \(p(x)\) jest określony pw. parzystości.
  2. Wobec nieparzystości jego stopnia mamy: \(p(x) \) nieparzysty, \(p(0)=0,\ p(-1)=-1,\ p(1)=1\).
  3. \(p(x)=a_1x+a_3x^3+\ldots+a_{2k+1}x^{2k+1}\), gdzie \(a_1+a_3+\ldots+a_{2k+1}=p(1)=1\)
  4. \(x^2-1=x\iff x_{1,2}=\frac{1\pm\sqrt5}{2}\)
  5. \(p(x_1)=(p(x_1))^2-1\iff p_{1,2}(x_1)=\frac{1\pm\sqrt5}{2}\)
I tu moje samozaparcie się wypaliło...

Pozdrawiam
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 62 razy
Płeć:

Re: Zadanie z wielomianem.

Post autor: Tulio »

6. Ustalmy \(Q \left( x \right) =x^2-1\), wtedy zachodzi: \(P \left( Q \left( x\right) \right) =Q \left( P \left( x\right) \right) \) i wtedy każde rozwiązanie typu \(P \left(x \right) = Q \left(x \right) \) czy też \(P \left( x \right) = Q \left( Q \left(x \right) \right) \) i generalnie \(P \left(x \right) = Q \left( Q \left( \ldots \right) \right) \) byłoby rozwiązaniem niespełniającym (niestety) nieparzystości stopnia wielomianu.
ODPOWIEDZ