W jakim kierunku promienie światła są odbijane
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
W jakim kierunku promienie światła są odbijane
Cześć, mam problem z zadaniem (nie wiem, jak zacząć), które polega na podaniu kierunku, w jakim będą odbijane promienie światła w punkcie P(1, 2, -1) z wektorem normalnym do punktu (1/3, 2/3, 2/3) i źródłem światła w punkcie (1,5,5)?
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: W jakim kierunku promienie światła są odbijane
Należy ułożyć r-nia trzech prostych: promienia padającego, normalnej i promienia odbitego,
i dalej prawo odbicia czyli problem sprowadza się do matematyki-geometrii w trójwymiarowej przestrzeni trójwymiarowej. Kąty pomiędzy kierunkiem promienia padającego i normalną = kątowi pomiędzy normalną i kierunkiem promienia odbitego. Normalna jest dwusieczną. Pamiętaj, że wszystkie te 3 kierunki leżą w jednej płaszczyźnie (ułatwienie). Powodzenia!
i dalej prawo odbicia czyli problem sprowadza się do matematyki-geometrii w trójwymiarowej przestrzeni trójwymiarowej. Kąty pomiędzy kierunkiem promienia padającego i normalną = kątowi pomiędzy normalną i kierunkiem promienia odbitego. Normalna jest dwusieczną. Pamiętaj, że wszystkie te 3 kierunki leżą w jednej płaszczyźnie (ułatwienie). Powodzenia!
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: W jakim kierunku promienie światła są odbijane
Cześć, udało mi się za sprawą twojego poprzedniej wypowiedzi ruszyć z zadaniem ale utknąłem:korki_fizyka pisze: ↑25 sty 2023, 18:51 Należy ułożyć r-nia trzech prostych: promienia padającego, normalnej i promienia odbitego,
i dalej prawo odbicia czyli problem sprowadza się do matematyki-geometrii w trójwymiarowej przestrzeni trójwymiarowej. Kąty pomiędzy kierunkiem promienia padającego i normalną = kątowi pomiędzy normalną i kierunkiem promienia odbitego. Normalna jest dwusieczną. Pamiętaj, że wszystkie te 3 kierunki leżą w jednej płaszczyźnie (ułatwienie). Powodzenia!
1. Znormalizowałem wektor normalny (ale okazał się i tak być normalnym)
2. Obliczyłem wektor od punktu światła do punktu P = (0,-3,-6)
3. Znormalizowałem wektor z punktu 2. (0, \frac{- \sqrt{39} }{13}, \frac{-2 \sqrt{-39} }{13} )
4. Obliczyłem kąt \alpha pomiędzy wektorem z punktu 2. a wektorem normalnym: cos(-0.96)=163stopnie.
Więc coś bardzo nie tak robię w takim razie.
Dziękuję bardzo za pomoc z góry.