ekstremum

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

ekstremum

Post autor: xenoneq_o0 »

O funkcji \(f(x)=\frac{ax^{2}+c}{(2-x)^{2}} \) wiadomo, że jej wykres ma asymptotę poziomą o równaniu \(y=2\) oraz, że w punkcie \(x=0\) funkcja ta ma ekstremum. Znajdź współczynniki \( a\) i \(c\)

Wyznaczyłem pochodną \(f'(x)=\frac{4ax+2c}{(2-x)^{3}}\), następnie skoro zeruje się w \(x=0\) to:
\(f'(0)=0 \Leftrightarrow\frac{2c}{8} =0\) czyli \(c=0\)
Nie wiem teraz jak wyznaczyć \(a\)

Odpowiedź do zadania to \(c=0\) i \(a=2\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: ekstremum

Post autor: radagast »

\( \Lim_{x\to \infty } f(x)=2\) stąd \(a=2\)
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Re: ekstremum

Post autor: xenoneq_o0 »

radagast pisze: 24 sty 2023, 16:18 \( \Lim_{x\to \infty } f(x)=2\) stąd \(a=2\)
już rozumiem
ODPOWIEDZ