zadanie z potęgą (n+1)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
d4rky
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 sty 2023, 14:31
Płeć:

zadanie z potęgą (n+1)

Post autor: d4rky »

Hejka! :D
Na sprawdzianie miała zadnie które ja i moi znajomi nie umiemy, jak zrobić taki przykład z taką potęgą? (2 pkt)
\( \Lim_{n\to\infty } \frac{2 \cdot 5^n - 3^n}{5^{n+1} - 4 \cdot 3^n}\)
Ostatnio zmieniony 22 sty 2023, 15:01 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex].
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: zadanie z potęgą (n+1)

Post autor: Jerry »

\(\Lim_{n\to\infty } \frac{2 \cdot 5^n - 3^n}{5^{n+1} - 4 \cdot 3^n}=\Lim_{n\to\infty } \frac{5^n}{5^n}\cdot \frac{2 -(0,6)^n}{5 - 4 \cdot (0,6)^n}=1\cdot{2-0\over5-4\cdot0}=0,4\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ