styczna do okręgu przechodząca przez punkt
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 95
- Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
styczna do okręgu przechodząca przez punkt
Wyznacz styczne do okręgu opisanego równaniem \(x^2+(y-1)^2=4\) przechodzące przez punkt \(P=(2,-6)\).
Ostatnio zmieniony 15 sty 2023, 16:11 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: styczna do okręgu przechodząca przez punkt
\(S(0,1)\\BarT123oks pisze: ↑15 sty 2023, 15:40 Wyznacz styczne do okręgu opisanego równaniem x^(2)+(y-1)^(2)=4 przechodzące przez punkt P=(2,-6).
r=2\\\)
d - odległość środka od stycznej
styczna:
\(Ax+By+C=0\\\)
\(2A-6B+C=0\\
C=6B-2A\\
Ax+By+6B-2A=0\\
d=r\\
\frac{|A\cdot 0+1\cdot B+6B-2A|}{\sqrt{A^2+B^2}}=2\\
|7B-2A|=2\sqrt{A^2+B^2}\\
49B^2-28AB+4A^2=4A^2+4B^2\\
B(45B-28A)=0\\
B=0\;\;\vee\;\;B=\frac{28}{45}A
\)
styczne:
\(Ax+0y-2A=0\\
x-2=0\)
lub
\(Ax+\frac{28}{45}Ay-2A+\frac{56}{15}A=0\\
45x+28y+78=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę ![👍](//cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@latest/assets/svg/1f44d.svg)