Mam policzyć dystrybuante zmiennej losowej ciągłej dla następującej funkcji
\(
p\left( x\right) = \begin{cases} 0& \text{gdy}& x \notin \left\langle 1,3\right\rangle \\ 4ax &\text{gdy}& x \in \left\langle 1,3\right\rangle \end{cases}
\)
Mam pytanie
jaki powinien być pierwszy przedział dla tej funkcji i dlaczego. Ja napisałem to tak
\(
\left( - \infty, x \right\rangle \\ \left(1, 3 \right\rangle, \\ \left( 3, + \infty \right)
\)
Czy dobrze?
zmienna losowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 95 razy
zmienna losowa
Ostatnio zmieniony 07 sty 2023, 19:24 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: w środowisku cases stosuj &; \text{gdy}
Powód: Poprawa kodu: w środowisku cases stosuj &; \text{gdy}
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: zmienna losowa
hutsaloviaheslav1998 pisze: ↑07 sty 2023, 18:40 Mam policzyć dystrybuante zmiennej losowej ciągłej dla następującej funkcji
\(
p\left( x\right) = \begin{cases} 0 gdy x nie \in do \left\langle 1,3\right\rangle \\ 4ax , gdy x \in \left\langle 1,3\right\rangle \end{cases}
\)
Mam pytanie
jaki powinien być pierwszy przedział dla tej funkcji i dlaczego. Ja napisałem to tak
\(
\left( - \infty, x \right\rangle \\ \left(1, 3 \right\rangle, \\ \left( 3, + \infty \right)
\)
Czy dobrze?
Najpierw trzeba wyznaczyć parametr a:
\(\int_1^34axdx=1 \)
a potem:
dla \(x\leq\) 1 \(F(x)=0\)
dla \(1<x\leq 3\) \(F(x)=\int_1^x4atdt\)
dla \(x>3\) \(F(x)=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 95 razy
Re: zmienna losowa
Najpierw trzeba wyznaczyć parametr a:
\(\int_1^34axdx=1 \)
Parametr już wyznaczyłem. Inaczej bym nie pytał.
\(\int_1^34axdx=1 \)
Parametr już wyznaczyłem. Inaczej bym nie pytał.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: zmienna losowa
Jakbyś to napisał, to bym o tym nie wspominała. Szklanej kuli nie posiadam.hutsaloviaheslav1998 pisze: ↑07 sty 2023, 19:07 Najpierw trzeba wyznaczyć parametr a:
\(\int_1^34axdx=1 \)
Parametr już wyznaczyłem. Inaczej bym nie pytał.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 95 razy
Re: zmienna losowa
\(eresh pisze: ↑07 sty 2023, 19:10Jakbyś to napisał, to bym o tym nie wspominała. Szklanej kuli nie posiadam.hutsaloviaheslav1998 pisze: ↑07 sty 2023, 19:07 Najpierw trzeba wyznaczyć parametr a:
\(\int_1^34axdx=1 \)
Parametr już wyznaczyłem. Inaczej bym nie pytał.
p\left( x\right) = \begin{cases} 0 \mbox{gdy } x \notin \left\langle 1,3\right\rangle \\ \frac{1}{4} x , \mbox{ gdy } x \in \left\langle 1,3\right\rangle \end{cases}
\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 95 razy
- Jerry
- Expert
- Posty: 3549
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1952 razy
Re: zmienna losowa
Setka postów i nadal brak znajomości kodu?
[ciach]
Pozdrawiam
[ciach]
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 08 sty 2023, 11:23 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: po przywróceniu wątku przez moda
Powód: po przywróceniu wątku przez moda