szereg torowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
małepiwko
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
Podziękowania: 160 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

szereg torowy

Post autor: małepiwko »

szereg promieniotwórczy zaczyna się od \(^{232}Th\) , a kończy na \(^{208}Pb\).
Oblicz liczbę rozpadów \(\alpha\) i \(\beta\) .
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: szereg torowy

Post autor: kerajs »

korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: szereg torowy

Post autor: korki_fizyka »

małepiwko pisze: 21 gru 2022, 12:30 szereg promieniotwórczy zaczyna się od \(^{232}Th\) , a kończy na \(^{208}Pb\).
Oblicz liczbę rozpadów \(\alpha\) i \(\beta\) .
\(_{90}^{232}Th \rightarrow ..._{82}^{208}Pb\)

\(\Delta A = 232 - 208 = 24\)
w każdym rozpadzie \(\alpha\) "ubywają" 4 nukleony, a więc było \(n_{\alpha} = \frac {24}{4} = 6 \) rozpadów alfa
w każdym z nich ubywa po 2 protony czyli
\(
\Delta Z_{\alpha} = 90- 2n_{\alpha} = 78\)

zatem liczba rozpadów \(\beta\) wynosi: \(n_{\beta} =82-78 =4 \)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: szereg torowy

Post autor: kerajs »

Czary mary, ale pytań brak.
ODPOWIEDZ