Energia wiązania 2
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 53
- Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
- Podziękowania: 160 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Energia wiązania 2
Energia wiązania na 1 nukleon dla \(_4^{10}Be\) wynosi 6,5 MeV. Oblicz energię wiązania i masę jądra tego izotopu berylu.
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Energia wiązania 2
\(\frac{E_w}{A} = 6,5 \frac{MeV}{10\ nukleonów} \rightarrow E_W = 65\ MeV\)
a dalej podobnie jak tutaj: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=28&t=99124
a dalej podobnie jak tutaj: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=28&t=99124
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl